OMGAAN MET NEGATIEVE gedachten

 Ben je soms angstig, kwaad, bezorgd? Heb je last van stress en onzekerheid? Voel je je soms verdrietig? Vaak denken we dat we de enige zijn, maar iedereen heeft wel eens last van donkere gedachten. Tijdens deze periode is het belangrijk om steun te zoeken bij vrienden en familie en te praten over wat er je dwarszit. Dat praten is niet altijd even gemakkelijk en soms weet je niet goed waar te beginnen… Gelukkig zijn er heel wat platformen om je op weg te helpen.

WAT WAT

WAT WAT zoekt antwoorden op de 1001 vragen die jongeren zich kunnen stellen. Met het project “Donkere gedachten” wil WAT WAT het taboe rond mentaal welzijn doorbreken en jongeren tonen dat ze niet alleen zijn met hun donkere gedachten. Acht jongeren nemen hierin het voortouw en delen in vier YouTube-afleveringen openhartig hun eigen moeilijke momenten. Om het gesprek te starten maken ze gebruik van het kaartspel “Donkere gedachten”: 38 vragen die de eerste stap zetten naar een open gesprek over hoe het écht met je gaat. Neem eens een kijkje, misschien helpen de vragen jou ook op weg.

APPS VOOR JE MENTALE GEZONDHEID

Het klinkt misschien wat raar, maar ook voor je mentale gezondheid zijn er tal van apps. Het vervangt natuurlijk geen gesprek, maar kan wel een startpunt zijn of een waardevolle aanvulling. Er zijn apps die de focus leggen op met negatieve gedachten omgaan, die je helpen jezelf beter te begrijpen of die ervoor zorgen dat je met iemand kan praten. De opleiding Toegepaste Psychologie van Howest werkte mee aan de screening van de apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid omdat de hulp die via online kanalen aangeboden wordt, niet altijd even kwalitatief is. Zij hebben het kaf van het koren gescheiden en centraliseerden het aanbod op deze website.

AWEL

Via “Awel ik wil een babbel…” kun je gratis en anoniem in gesprek gaan met iemand.

Via “Awel ik zoek info…” kan je van alles lezen over thema’s die jongeren bezighouden.

Andere platformen

Er zijn natuurlijk nog veel andere (digitale) plekken waar je terecht kan met je vragen, problemen of bezorgdheden. Andere nuttige links kunnen deze zijn:

  • Fit in je hoofd: info, concrete oefeningen en tips om je goed in je vel te voelen

  • Teleblok: een website boordevol informatie en tips rond studeermoeilijkheden

  • Tele-onthaal: een gratis en anoniem gesprek voeren met iemand over wat je bezighoudt

  • Zelfmoordlijn1813

  • MoodSpace: een plek voor studenten vol betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studeren.

  • Jongerenadviescentrum JAC

  • Druglijn: voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken

  • lumi: voor vragen over gender en seksuele voorkeur

  • 1712: professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling

  • Tejo: voor een anoniem, gratis en persoonlijk gesprek met een therapeut kan je terecht bij Therapeuten voor Jongeren

  • Sexting - Mediawijs: wat je moet weten over sexting

  • Nu praat ik erover: een chatbox voor jongeren die vragen hebben over of slachtoffer zijn van o.a. seksueel geweld

  • Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag: Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag is er voor iedereen die te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, waaronder intimidatie, discriminatie, of andere vormen van ongewenst gedrag. Het is een veilige plek om ervaringen te delen en professionele hulp te krijgen.